TOP5: Chez Dodo macaronkészítő manufaktúra

November 29-én, szerdán került sor a sikeres élettörténetek 10. részének megrendezésére, melynek keretein belül Szalai Dórával, a Chez Dodo macaronkészítő manufaktúra alapítójával beszélgettünk. Az Egyesület múlt heti eseményén rengeteg érdeklődő megjelent, akik alig várták, hogy feltehessék kérdéseiket Dórinak.sa

Talán az egyik legfontosabb dolog, amit Dóritól megtanultunk nem más, mint az optimizmusa. Egy rendkívül életvidám, kedves és mosolygós lányt ismertünk meg benne, aki minden szembejövő akadály ellenére próbált mindig pozitív és bizakodó maradni, hogy egyszer valóra válthassa az álmait. Mert bizony sosem könnyű a siker felé vezető út…
Dóri egészen Párizsig ment, annak érdekében, hogy a legjobbaktól tanulhassa meg a macaronkészítés fortélyait. Az igazán nagy feladat persze csak Párizs után következett, miután hazatért Magyarországra, és elhatározta, megalapítja saját vállalkozását: a Chez Dodo macaronkészítő manufaktúrát.

Rengeteg türelem, elszántság, éjjeli macaronkészítés, új ízekkel való kísérletezés, jól kidolgozott üzleti terv, megbízható támogatók és hosszú évek kemény munkája. Ennyi kellett csupán az álom beteljesüléséhez. A rögös úton, ami Szalai Dóra életének elmúlt 7 évét foglalja magába, voltak nehéz időszakok. Legyen szó az új ízekről, pénzügyi támogatókról, plusz költségekről vagy a rengeteg beleadott munkáról és szabadidőről, Dóri mindig hitt benne, hogy végül megérik majd a sok fáradozást.

10253998_1006097072817934_6949479252156077000_n

Kíváncsiak voltunk rá, vajon Dóri mi alapján választotta ki munkatársait, akikkel azóta is gördülékenyen megy a közös munka. Válaszában elmondta, ez a kérdés különösen fontos volt számára, ezért nem sajnált sem időt, sem pedig energiát, hogy alaposan megismerje a jelentkezőket. A cukrászoknak több napos próbaidejük volt a budapesti boltban, ahol fontos volt, hogy nagyon precízen és gyorsan dolgozzanak, illetve nem utolsó sorban az is, hogy a betérő vendégekkel mindig figyelmesek és kedvesek legyenek.

Többek között azt is megtudtuk, hogy vannak fiú és lány macaronok, a sütik csak és kizárólag a legjobb alapanyagokból készülnek – melyeket egyenes Franciaországból szereznek be -, illetve, hogy Dóri közeli ismerősei a szerencsés „tesztalanyok”, akikkel rendszerint megkóstoltat egy-egy új ízt, amivel éppen kísérletezik.

Dóri elszántságát és odaadását a macaronok iránt senki sem vitathatja. Ezt talán ez a kijelentése igazolja leginkább:
“Mert a magam naiv módján ma is hiszem, hogy egy falatnyi sütemény képes lehet kiragadni térből és időből, képes lehet egy pillanatra zárójelbe tenni a világot, mert akkor és ott csak az íz és az élmény számít.”

Azért az előadás legjobb részét se felejtsük el: a macaron kóstolást! A résztvevőknek szerencséjük volt – persze csak ha elég gyorsan előretörtek és még nem kapkodták el előlük az összes macaront -, megkóstolni ezeket a pompás sütiket. Többféle ízből és színből választhattunk, és ahogyan Dóri is mondta, valóban mindegyik egy saját, különálló kis világot és sajátos érzést testesít meg a kóstoló számára, amikor beleharap és megízleli őket.

ewfs

Összeszedtük azt a TOP5 véleményt a hallgatóságtól, amik a leginkább tükrözik a legfontosabb dolgokat, melyeket Dóritól megtanultunk:

  1. Maradj mindig pozitív, és lásd meg a dolgok szép oldalát.
  2. Légy precíz és odaadó, ne elégedj meg a félig elvégzett munkával.
  3. Kérd ki közeli barátaid/ismerőseid meglátásait a munkádról, akiknek adsz a véleményére.
  4. Olyan emberekkel vedd körül magad, akikkel öröm együtt dolgozni.
  5. Kis lépésekben haladj a fő cél eléréséig, és tanulj meg értékelni minden olyan apróságot, ami hozzásegít a célod eléréséhez.

Ha Ti is kíváncsiak vagytok milyen fantasztikusak a macaronok, akkor mindenképpen látogassatok el a Chez Dodoba, ha Budapesten jártok! Mi csak ajánlani tudjuk!

ewf

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.