Leadership Summer School: Merj nagyot álmodni és vedd kezedbe életed irányítását

 

Az idei évben két hete került megrendezésre Romániában, Pitesti-ben a Leadership Summer School elnevezésű nemzetközi nyári egyetem, amelyen két aktív tagunk résztvevőként és egy alumnánk junior trénerként képviselték az egyesületet. A 10 napos intenzív tréningsorozat immár nyolcadik éve kerül megrendezésre mindig más helyszínen, helyt adva a különböző oktatási területről és diákszervezetekből érkező, személyes és vezetői képességeiket fejleszteni akaró fiataloknak. A program alatt a résztvevők tréningek és egyéb szimulációs gyakorlatok során, olyan területeken fejlesztették képességeiket, mint például a kommunikáció, érzelmi intelligencia, motiváció, csoport dinamika, illetve nyilvános előadásmód.

13693029_10157167933935142_7997502572033764480_o

A továbbiakban tagjaink beszámolóit olvashatjátok.

Bors Anita IX. generációs tagunk személyes élményei:

“Igazán szerencsésnek mondhatom magam, hogy részt vehettem ezen a nagyszerű eseményen. Az elején nem is sejtettem mennyit fogok fejlődni, mennyi tudással és élménnyel fogok gazdagodni. A Leadership Summer School – későbbiekben csak LSS – egy olyan professzionális, nyugodt és barátságos környezetet alakított ki, ahol mindenki önmaga lehet, és teljes mértékben koncentrálhat a személyes fejlődésére a sok közös program mellett.

13723873_10157167932750142_2939807764672657224_o

Naponta két hosszabb tréningünk volt eltérő témákban – egy reggel és egy délután –, továbbá minden ebédszünet után, az egyes diákszervezetek képviselői bemutatták az egyesületüket. Ezen felül este volt egy kis időnk – az ún. Unreasonable times- arra, hogy akár saját ötleteinket is megvalósítsuk, megoldást találjunk különböző problémákra közösen a többiekkel. A téma, amiben én részt vettem és ötleteket gyűjtöttem arról szólt, hogy, hogyan tudnánk segíteni a frissen végzett diákoknak a munkaerő keresésben.

A sok tanulás mellett azért volt idő a szórakozásra is. Legjobban a nemzetközi este tetszett, amelyen mindenki hozott az országára jellemző ételeket, italokat és ezt mindenki végig kóstolhatta. Nagyon jó hangulat kerekedett és több nemzetiségű táncot is megtanultunk. Emellett volt még egy szabad napunk is, amikor kirándulni mehettünk, egy karaoke este, és persze nem maradhattak el a minden napos esti közös játékok, beszélgetések.

A leginspirálóbb esemény számomra az “LSS dreams” nevű TED talks- szerű kezdeményezés volt, amikor az önkéntesen jelentkező emberek beszédet tartottak az álmaikról, arról, hogy mit szeretnének elérni az életben, vagy egyszerűen arról kik voltak, és hogy jutottak el idáig. Szerintem nem csak nekem, hanem sok résztvevőnek erőt adott és inspirálta őket.

Mint említettem, lehetőségünk adódott arra, hogy bemutathassuk az Effemine-t másoknak egy pár perces prezentáció során. Nagyon jó érzés volt látni, mennyire nyitottak az emberek és mennyire érdekli őket a tevékenységünk. Ez egy nagyszerű lehetőség volt arra is, hogy elinduljunk a nemzetköziesedés felé, amit idén az egyesület egyik céljául tűzte ki magának.

Záró gondolatként szeretném elmondani, hogy az LSS-nek köszönhetően szélesítettem a látóköröm, jobban megismertem önmagam és tisztábban látom a céljaimat és azt, hogy azokat hogyan érjem el. Ezt mind az ott kialakult közösségnek köszönhetem, annak a közösségnek, ami hasonló gondolkodású emberekből áll, akik céltudatosak, és mernek nagyot álmodni és nem utolsó sorban hisznek abban, hogy kicsit jobbá tehetik a világot. “

Ladóczki Judit elnökünk személyes élményei:

„Folyamatos kihívások, érzelmi hullámvasút, önreflexió, inspiráció, diverzitás. Röviden ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni az LSS-t, amelyet életem egyik legjobb döntésének tartok. Már az első naptól kezdve folyamatos kihívásokkal néztünk szembe, így többek között egy vezetői szimulációs gyakorlat során meg kellett terveznünk egy kész projektet 40 perc leforgása alatt tíz másik vezetői hajlammal rendelkező, számunkra ismeretlen emberrel. A kezdetekben nehéz volt együtt dolgozni egy teljesen különböző szaktudású, nemzetiségű és erős személyiségekkel teli csapattal. A nem túl sikeres munkánkról később a trénerektől egyéni és csoportos visszajelzést kaptunk, amelyek körvonalazták számunkra mik a fejlesztendő területeink a következő napokra vonatkozóan is és lehetőséget adtak egyéni kihívások kitűzésére is. A trénereink folyamatosan figyelemmel kísérték a fejlődésünket és a tréningeken való részvételünket, és javaslatokat, feladatokat adtak a célkitűzéseink megvalósítása érdekében.

13775631_1142746295745633_5087348896195893980_n

Ennek köszönhetően vállaltam, hogy beszédet tartok az LSS Dreams nevű kezdeményezésen minden félelmem ellenére. Ez a hat perces beszéd segített abban, hogy elkezdjek reflektálni a gyengeségeimre és az eddigi bukásaimra, de ezeken felülkerekedve kiálljak az emberek elé és megosszam velük a személyes fejlődési történetemet. A beszédem közben és után rengeteg energiát kaptam a hallgatóságtól, és sokat segített abban, hogy körvonalazódjanak bennem a saját vezetői értékeim. Az önismeretünk fejlesztésében további segítséget nyújtott az önreflexiós kiscsoportunk. Ezt az öt fős csoportot még első nap, véletlenszerűen állították össze a trénerek és azt a célt szolgálták, hogy az intenzív tréningekkel és egyéb kihívásokkal teli, zsúfolt nap után lehetőségünk nyíljon értékelni a napi tapasztalatainkat egy tréner vezetésével. Szintén inspiráló esemény volt számomra részt venni és látni, hogy az Unreasonable times során, akár pár óra együtt töltött idő alatt az emberek közösen megálmodtak és kidolgoztak egy reálisan megvalósítható projektet.

Ez a két hét alatt a résztvevők és a trénerek közösen egy olyan biztonságos, impulzusokkal teli inspiráló környezetet alakítottak ki, amelyben lehetőségünk volt nagyokat álmodni és elhinni, hogy ez a közösség képes megváltoztatni a világot. Hálás vagyok, hogy ennek részese lehettem!„

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.