Megújulás a női szerepekben

Akár a természet, és minden körülöttünk időről időre megújul, úgy mi emberek, nők is folyton változunk és alakulunk. Ez a folyamat lehet tudatos, de lehet, hogy észre sem vesszük.

Az újholdnak például különös hatása van ránk. Ilyenkor szoktuk úgy érezni, hogy ideje lenne megújulni, tiszta lappal kezdeni, elengedni a múltat, megbocsátani magunknak és másoknak. A nők sokszor veszik észre, hogy összehangolódtak a Hold változásaival. Akárcsak  a tengerek, hisz a dagály és apály mozgását is a Hold vonzása vezérli. Ez a ciklikus változás még sok helyen jelen van a természetben, s a mi életünkben is. A nőkében különösen. Mondják, hogy a nők épp ennek köszönhetik a megújulás hihetetlen képességét.

blogpost01

Ha a nőknél maradunk és az ő életüket vizsgáljuk, láthatjuk, hogy a sok egyéni változáson kívül, megvannak az olyan alapvető fejezetek, amik közösek a női sorsokban.
Kislányként babázunk, szaladgálunk és bújócskázunk; fiatal lányként iskolába járunk, barátkozunk, és szerelembe esünk. Pályakezdő, fiatal nőként viszont már komoly álmokat és terveket szövögetünk, keressük önmagunkat. Ezalatt az idő alatt persze vannak barátaink, rokonaink, akik kísérnek minket az utunkon, de végsősoron mégis csak magunkért vagyunk felelősek.
A saját álmainkat kergetjük és a saját fejünk után megyünk, hiszen bármi történjen is, majd csak kimászunk belőle valahogy, majd csak megoldjuk a problémákat. Utunk keresése közben pedig harsányan hangoztatjuk, hogy „Ez az én életem, az én döntésem és az én felelősségem – mindenki más maradjon ki belőle.”

blogpost02

Mind ezek után persze a legnagyobb fejezet-váltás egy nő életében, amikor már nem csak a saját boldogságáért felelős, hanem egy (vagy több) másik kis lélekért is.
Nem véletlenül fogalmaz úgy a magyar nyelv, hogy gyermeket „vállalunk”, hiszen a sok jó mellett, a vele járó sok felelősséget is nekünk kell majd vállalni – és nem csak 18 évig.
Az új kis jövevény számára nekünk kell majd példát mutatnunk és tanácsokat adnunk, hiszen neki mi leszünk Az Édesanyjuk. Az Anyu, aki mindent tud, és persze mindent jól és jobban tud, akinek minden helyzetben van egy biztató szava, egy vigasztaló mosolya egy bölcs tanácsa, vagy egy biztonságot nyújtó ölelése. Nem kismértékű változás ez.
Ilyenkor ismét össze kell szednünk magunkat, a szerepeinket és megtalálni az egyensúlyt az életünkben. Egyszóval ismét meg kell újulnunk. Sok türelmet és erőt kíván ez a nagy feladat, de mi nők ismerjük a módját, hogyan teljesítsük megfelelően. Hiszen életünk során annyiszor esünk-kelünk, felülemelkedünk a sérelmeinken, hogy aztán ismét erőt vegyünk magunkon a megújuláshoz, ami minden alkalommal megerősít bennünket.

 blogpost034

S így, hogy belegondolunk micsoda érdem édesanyává/szülővé válnia valakinek, itt az ideje – így május közeledtével – a saját anyukáinkra gondolni, akik mindezt már átélték és a mai napig is olyan csodálatosan csinálják.
Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük Anyák Napját, amikor kifejezzük hálánkat és tiszteletünket az elismerésre méltó teljesítményükért.
Az Effemine előre is szeretettel köszönt minden Édesanyát Anyák napján! J  Íme pár ötlet a szuper anyák napi meglepetésekhez:

  1. Édesanyánk kedvenc nyalánkságaival és egy két kedves aprósággal töltött, házi készítésű dobozka.blogpost05
  2. Akár vásárolt, akár saját kezűleg dekorált bögre, kifejezetten Anyunak.blogpost06
  3. Ha már tudod, mivel lephetnéd meg Őt ezen a jeles napon, akkor itt ez a részletekbe menően tökéletes csomagolás:blogpost07

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.