Lányok Napja 2017- Girlpower! Fejlesztve fejlődni

Mit érdemes tudni a Lányok Napjáról?  1993-ban az Egyesült Államokban tartották meg először a Lányok Napját, amikor a gyerekek a szüleik, rokonaik munkahelyén ismerkedhettek meg a különböző hivatásokkal. A kezdeményezés azóta rengeteg országba eljutott, hazánkban 2012-ben rendezték meg az első Lányok Napja programsorozatot. A Lányok Napja célja, hogy különféle tudományos és műszaki szakirányt népszerűsítsenek a középiskolás lányok körében. Ma már nem csak a középiskolák, de kutatólaborok, cégek, egyetemek és szervezetek is beszálltak a szervezésbe, köztünk az Effemine is.

A tavalyi évekhez hasonlóan idén is izgalmas workshopokkal és előadással készültünk a Corvinus Geek Club közreműködésével. A Girlpower! Fejlesztve fejlődni című előadásunk vendégei között szerepelt Kiss Adél, a Magyar Telekom kommunikációs tanácsadója, Barta Nikolett, az Így dolgozunk mi alapítója, valamint jelen volt Kollányi Fruzsina, a Skool mentora, aki mentoráltjával, Názer Lilivel együtt érkezett. Az előadás sikeréhez nagyban hozzájárult az esemény moderátora, Stumpf Brigitta, az Effemine alelnöke.

Az előadás nagyon közvetlen hangulatban telt, a teremben egy igazán kellemes légkör alakult ki. Az előadás vendégei között volt egy szembetűnő kapcsolódási pont, különösen nyitottak a fiatalabb generáció irányába, mindannyian szívügyükként tekintenek a fiatalok pályaorientációjára. Kiss Adél szavai különösen tanulságosak voltak, miszerint a technológiához, informatikához vagy bármely más tudományhoz való kötődést már általános iskolában érdemes kialakítani. Adél minden szavában érződött az elhivatottság, nagyon nagy szerepe van a Magyar Telekom gyakornoki programjának sikerében.

Külön öröm volt számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat egyik alumnánk, Barta Nikolett, aki harmadik generációs Effemine tag. Niki az Így dolgozunk mi kezdeményezésről mesélt nekünk, a kezdeti nehézségekről, sikerekről, tapasztalatokról. Nikiből is sugárzott az elhivatottság és a lelkesedés. Az Így dolgozunk mi kiváló lehetőségként szolgál arra, hogy a középiskolások valódi projektek mentén, szakértők segítségével lássanak bele a különböző hivatásokba, testközelből szerezhessenek tapasztalatot. Iránymutatásként szolgál azoknak, akik nem tudják, hogyan tovább, vagy éppen pozitív megerősítésként a konkrét tervekkel rendelkezőknek.

IMG_0002

Kollányi Fruzsina és Názer Lili a Skool által kerültek kapcsolatba. Akiknek esetleg még nem cseng ismerősen a Skool neve, azoknak is érdemes megismerkedniük a szervezettel. 8-18 éves korú lányoknak tartanak technológia foglalkozásokat, ezzel is növelve a technológiai affinitásukat, illetve növelik az esélyeket arra, hogy a későbbiekben nyitottan és befogadóan álljanak az innovációs újításokhoz. Fruzsina szerint a foglalkozások a lányoknak önbizalmat is adnak, könnyen képesek felvenni a versenyt a fiúkkal szemben. Az előadás során elhangzott egy nagyon fontos gondolata is, miszerint nem csak az programozóknak van szüksége a programozásra, számos más területen is előnyként könyvelik el. Ha esetleg neked is megjött a kedved, programozásra fel!

Názer Lili csöppet sem mondható átlagos fiatalnak, hiszen már 11 évesen elmondhatja magáról, hogy olyan appot sikerült fejlesztenie, mellyel elhozhatta a UPC Future Makers hazai nagydíját, illetve a nemzetközi döntőben is sikerült bekerülnie a legjobb 10 közé. A programozás és Lili kapcsolata egy véletlennek köszönhető, mégis roppant elhivatott irányában. Elsőként a Robot Táborban volt résztvevő, később pedig a Skool foglalkozásain. Lili mindenkit lenyűgözött az előadás során, igazán határozott és tudatos már ilyen fiatalon. Külön öröm volt látni, hogy milyen bensőséges és baráti mentor – mentorált viszony alakult ki közte és Kollányi Fruzsina között.

Az előadás mellett 4 workshopot is szerveztünk. A Budapesti Corvinus Egyetemen került megrendezésre az Office 365, a Programozás alapjai, illetve a Photoshop workshop, valamint ellátogattunk a Prezi irodaházába is, ahol Prezi gyorstalpalón vehettünk részt. A Programozás alapjain interaktív és igazán játékos módon ismerkedhettek meg az érdeklődők a programozással. Az Office 365 workshopon a résztvevők a program nyújtotta felhasználói élményt hallgatói szemszögből vizsgálták, illetve a Microsoft Teams előnyeire is kitértek. A photoshop rajongói is hasznos tippekkel térhettek haza, akárcsak a Prezi látogatói, ugyanis a Prezi Next került a workshop középpontjába.


IMG_0017

IMG_0013

Összegzésként úgy gondolom tartalmas napot zártunk, a Lányok Napját egy igazán kitűnő ötletnek tartom, ha lehetne, mindenkit arra biztatnék, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez! Ne feledjétek, a GIRLPOWER velünk van!

Petrohán Petra

About the author: admin

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.