Fesztivál a köbön – Hogyan maradj talpon!

Itt a nyár, már lassan el is felejtjük a vizsgaidőszak gyötrelmeit. Ideje kipihenni magunkat, nagyokat strandolni, kirándulni és persze várnak ránk a bulik és a fesztiválok!
Kis hazánk több ezer kisebb-nagyobb zenei és egyéb fesztiválnak ad otthont minden évben, nyáron szakadatlanul válogathatunk téma és földrajzi hely szerint is. A fesztiválok egymást érik, a bulizni vágyók pedig özönlenek a Velencei-tó partjához, a Balaton partjára vagy éppen a főváros szívébe.

Ahogy a világ egyre halad az egyenjogúság és kölcsönös elfogadás felé, azt hinné az ember, hogy olyan dolgok nem történhetnek meg, mint amiket nap, mint nap hallunk a sajtóban. Sajnos egyre több olyan eset történik, amikor fiatal lányokkal szörnyű dolgok történnek, megesik, sokszor önnön hibájukon kívül kerülnek olyan helyzetbe, ahonnan nem tudnak már kimászni. Talán ha egymásra és főleg önmagunkra kicsivel többet figyelnénk, elszámolnánk háromig, mielőtt cselekszünk, minden buli-történetnek jó vége lenne.

Ezért láttam fontosnak összegyűjteni pár gondolatot, tanácsot, amit egy jó fesztiválhétvége előtt érdemes megfogadni és észben tartani.Music Festival

Ne menj egyedül, és válogasd meg kivel mész!

Egyedül nemcsak unalmas, hanem veszélyes is bulizni. Ilyenkor sokkal kiszolgáltatottabbnak, kicsit elveszettnek tűnünk, és ezt mások kihasználják. Megkörnyékezhetnek és van olyan férfi, aki nem érti a „Nem”-et. Ha baráti társasággal mész, csak olyanokkal menj, akikben 100%-osan megbízol, régebb óta ismered őket és tudod róluk hogy rendes, igaz barátok és segítenek neked, ha bajban vagy. Hallottam már olyan történetet, hogy egy fiatal a saját bandájával ment el mulatni, és amikor túllőtt a célon nemhogy segítettek volna neki, taxit hívnak, hazaviszik, hanem éppen ellenkezőleg. Ezért tényleg csakis olyanokkal vágj bele az éjszakába, akikről tudod, hogy vigyáznak rád.

Illedelmesen és magabiztosan!

Valaki odamegy hozzád és kérdezősködik, nem lehet lerázni, mert a nemleges válasz számára nem létezik? Mit érdemes tenni? Illedelmesen és magabiztosan annyit fűzni a dologhoz, hogy „Köszi az ajánlatot, de nem élek vele” vagy „A barátaim már várnak, bocsi” és ne várd meg, mire reagál, folytasd az utad határozottan. Ne menj utána olyan helyre, ahol egyedül lennél, kivilágítatlan területre. Esetleg a festival staff segítségét is kérheted, ha odamész egy-egy kiengedő kapuhoz – ott mindig van minimum két őr és más alkalmazottak -, eltöltesz ott néhány percet, hogy beszélgetés közben körbenézhess követtek-e, kicsit megnyugodj.

A hárítás művészete!

Sokan bulizni mennek egy fesztiválra és nem azért, hogy macska-egér játékot játszanak egy vadidegennel. Mindenkivel előfordult, hogy elment táncolni és egyszer csak valakinek a keze már a csípőjére került. A figyelmen kívül hagyást, a legtöbben beleegyezésnek veszik, így nem árt érthetően kifejezni a nemtetszésedet. A testbeszédünk sokat elárul rólunk, gyakran az a legjobb megoldás ilyenkor, ha határozottan lerázzuk magunkról az illetőt, hogy jó lenne ha békén hagyna. El is lehet küldeni őket egy két mondattal, hogy erre te nem vagy vevő, nem érdekel téged az illető, vagy csak éppen egyedül szeretnél táncolni. Legtöbben ilyenkor visszavesznek és eloldalognak, ha mégsem és tényleg nagyon kellemetlennek érzed a helyzetet, inkább te tarts táncszünetet, menj el az illető közeléből.

Vigyázz, mit iszol!

Vannak szórakozóhelyek, ahol pár welcome drink italba különböző szereket kevernek, drogokat, amiket másnap nem lehet kimutatni, az áldozat körül lévők pedig a rosszullétét az italra fogják. Az ilyen esetek megtízszereződnek a fesztiválokon.  Kis tabletta vagy por: egy pillanat alatt belevághatják az italodba. Ilyen világban élünk sajnos. Mindig figyelj az italodra, ha pohárból iszol vagy üvegből fedd le, amikor sétálsz vagy táncolsz. Ha egyszer leraktad az italodat, akár fél percre is, de őrizetlenül hagytad, már ne idd meg, egy minutum elég ahhoz, hogy valamit belekeverjenek az italodba.

A legfontosabb: tudd, hol kell megállni!

Az eddig felsoroltak legtöbbször egy dologra vezethetők vissza: az alkohol. Az alkohol beszámíthatatlanná teszi az emberek nagy részét. Ilyenkor megállíthatatlannak érzik magukat, akik megtehetnek bármit és nem gondolnak a következményekre, saját erkölcsük, józan ítélőképességüknek nincsenek tudatában. Mértékletesség. A legtöbb veszélyt ezzel meg is lehet előzni. Senki nem mondja azt, hogy ne igyál, ne koccints a barátokkal, ne alapozzatok a buli előtt. DE! Mindenki másképp reagál az alkoholra, és különböző mennyiséget bír el a szervezete. Csak azért, mert egy ismerősöd, vagy akárki azt mondja, hogy igyál, ne tedd. Neked kell tudni, hogy nálad hol a határ. Ahhoz, hogy mások ne tudjanak kihasználni, elsősorban ne tedd magad olyan helyzetbe, ahol akárkinek is lehetőség nyílhat rá. A másik oldalról pedig, ne igyál annyit, hogy olyat tennél másokkal, amit józanul elítélsz. Abban nincs semmi menő, ha valaki elmegy egy fesztiválra és annyit iszik, hogy nem is látja a fellépőket, csak fekszik valahol az árokparton.

Sajnos nem értem, hogyan történhetnek olyan elítélendő dolgok, amikor egy másik ember tehetetlenségét látva nemhogy segítünk neki, hanem inkább kihasználjuk a helyzetét, kiraboljuk, megszégyenítjük, stb.. Ilyen történik a 21. században, egy civilizált társadalomban? Mindegy kellene, hogy legyen, ki mit vesz fel, ki mennyire van kisminkelve, ki mennyit ivott. Normális körülmények között az embernek eszébe sem kellene, hogy jusson egy másik kiszolgáltatott embert kihasználni – legyen ez akár fiú, akár lány. Ez mindent elmond rólunk és sajnos nem egy-két ilyen eset történik egy nyár során, csak ennyit emelnek ki a tévében a sok közül. Az a szerencse, hogy ezen kell és még tudunk is változtatni.

Vigyázzunk magunkra és egymásra is!

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.