Felőröl vagy előrébb visz? – Gondolatok a stresszről

Stresszes időszak, ahol sokan lefogynak, sokan épp ellenkezőleg felszednek pár kilót, van aki hatalmas mennyiségű koffeint visz be a szervezetébe, és időszakos insomnia-ban szenved körülbelül minden második egyetemista. Stresszelünk a vizsga miatt, amiatt, hogy nem készültünk fel, stresszelünk, mert utólag ismét rájöttünk, hogy pár nappal korábban kellett volna elkezdeni tanulni, majd stresszelünk azon, hogy vajon átmentünk-e, vagy mehetünk újra vizsgázni. Ott a szakdolgozat leadásának ijesztő közelsége, a hatalmas kreditmennyiség a következő félévben, ami messziről nevet rajtunk, vagy az a folyamatos vészjósló érzés, hogy valamit biztosan elfelejtettünk ma megcsinálni. Az idegeskedés végigkíséri az egyetemi éveket, de sajnos később sem áll meg. Manapság annyira sok dolog miatt lehet kattogni és idegeskedni, hogy az már népbetegséggé nőtte ki magát. Tesztek és pszichológusok azonban megállapították, hogy ez nem feltétlenül rossz. Nem tesz jót az egészségnek a túl sok aggódás, viszont a folyamatos nyugalom, a lazaság sem fog segíteni a céljaink elérésében. A stressz képes minket előrébb vinni, segít motiválni minket, és hajt a siker felé. De hogyan?

Mértékkel.

Meg kell találni azt a már-már közhellyé vált arany középutat. Sokan mondják, hogy az életben mindent meg kell élni. Ha vidámak vagyunk, örüljünk, ha szomorúak, akkor azt is fogadjuk el, és vészeljük át. Építkezzünk a jóból, a rosszból, a nehéz időkből, így lesz igazán teljes az életünk és személyiségünk. Ez igaz a stresszre is. Meg kell tanulnunk, hogyan kell vele együtt élni, elfogadni, de legfőképp:

Építkezni belőle!

unnamedNagyon sok módon lehet a feszültséget csökkenteni: relaxáció, jóga, olvasás, sportolás.. stb. De talán a legegyszerűbb és leghatásosabb mód erre a kommunikáció. Rengeteg kommunikáció olyan emberekkel, akik számunkra fontosak, akikben megbízunk. Ha kibeszéljük, átbeszéljük a problémáinkat és aggódásainkat másokkal, talán új megoldásokat is fellelhetünk, egyéb jó tanácsok mellett. A mai világban (főként az egyetemisták és fiatalok körében) egyre inkább elhalnak a személyes találkozások, beszélgetések…talán nem is vesszük észre, hogy néha ezekre lenne a legnagyobb szükség. Van még egy közhely, ami rettentően igaz:

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

Ismerd fel a helyzeted, elemezd, légy tudatos, és változtass! Soha ne hidd, hogy egyedül vagy! Nyiss mások felé, keress új emberi kapcsolatokat, meglepődnél, hány ember jár veled egy cipőben, és hány embernek nyújthatsz segítséget azáltal, hogy meghallgatod! Nem beszélve arról, hogy Te is megkönnyebbülsz, lecsillapodsz, és az élet mindjárt kicsit kegyesebbnek tűnik számodra is.

unnamed (1)

Te is sokat stresszelsz, de már megszabadulnál tőle? Ha kíváncsi vagy különböző stresszkezelő technikákra látogass el március 8-9-én a Budapest Sportarénába a HVG Állásbörzén tartott 30 perces Stresszkezelés tanácsadásainkra, részletek hamarosan a Facebook oldalunkon!

Walter Viktória

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.