Barbie újratöltve

Amikor azt a márkát halljuk, hogy Barbie, mindenkinek ugyanaz jut eszébe. Hosszú, szőke haj, kék szem, vékony derék és eszméletlenül hosszú lábak.

Azt hiszem a szülők úgy gondolták, hogy Barbie rossz példakép a lányoknak, mert nem életszerű test típust képvisel.”– nyilatkozta Jess Weiner a Mattel branding and strategy consultant-ja. Ez is azt mutatja, hogy világszerte sokan úgy gondolták, Barbie nem éppen átlagos alakja nagyban befolyásolja a gyerekekben kialakuló testképet.

Kislányként imádtam velük játszani, és próbáltam visszagondolni, hogy bármiben is befolyásolt-e Barbie. Aztán eszembe jutott, hogy volt egy állatorvos babám és, hogy egészen ötödikes koromig állatorvos akartam lenni. Talán mégis van benne valami igazság. A szőke, hosszú combú baba tényleg hatással van a lányokra.
Több, mint száz Barbie-val rendelkeztem, amik most egy akváriumos dobozban fekszenek, valamelyik szobában nagymamámnál. De ha belenéznénk a dobozba, mit is látnánk? Ugyanaz a testalkat, ugyanaz a kék szem és szőke haj, minden egyes babánál, esetleg a hajuk hossza vagy a ruhájuk különbözött.

Idén márciustól szerencsére ez megváltozott. A Mattel 16%-os csökkenést látott 2014-ben és a márka iránti közvélemény is gyengült. Ezek összessége motiválta a céget, hogy bemutassa az „új lányokat”. A kínálat 3 testalkattal bővült, így az eredeti mellett, most már játszhatunk magas, alacsony és formás babákkal is.

Ha most lennék kislány és belenézhetnénk abba a dobozba, sokkal változatosabb testszínű, hajszínű és etnikumú Barbie-kal találkoznánk. A megújulás nemcsak 3 új testalkatot hozott, hanem 7 új bőrszínt, 18 új szemszínt, 18 új frizurát és a népcsoportokat is bővítették.
Nem csak az én gyermeki lelkem elégedett az új kollekcióval, de az eddigi visszajelzések nagy része is pozitív volt. Néhány javaslat közül a legkiemelkedőbb a transznemű babák elkészítése volt. Esetleg Barbie életében ez lehetne a következő nagy mérföldkő?

Remélem a megújulás nem itt fejeződik be a márka számára, hanem újabb és újabb kinézettel esetleg karrierrel állnak elő, ezzel is arra tanítva a lányokat, hogy mindegy milyen a testmagasságod, az alakod, a bőrszíned vagy, hogy honnan származol, így is gyönyörű vagy.

Forrás: http://www.buzzfeed.com/juliegerstein/barbie-is-adding-tall-petite-and-curvy-body-types#.xt0gqZ44g

About the author: Lippai Maja

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.