A kulcs a tervezés

Egyetemistaként azt hiszem, több társam nevében is mondhatom, hogy számunkra az új év nem január első napján kezdődik, hanem egy kicsit később, a vizsgaidőszak végeztével. Ilyenkor már nem a könyvhalmok és a tételek között kell görnyednünk, hanem megállhatunk és nyugodtan végiggondolhatjuk, hogy mi vár ránk a jövőben, és min szeretnénk változtatni.

A terveket, célokat szeretem leí­rni. Ha szem előtt vannak a listáim, sokkal motiváltabbnak érzem magam. Tehát lelkes határidőnapló használó vagyok: az időpontok mellett jegyzetelésre, ötletelésre is használom a saját darabomat. Véleményem szerint egy-egy gyakran forgatott füzet tükrözi a használóját is, az első Effemine gyűlésemen például öröm volt látni a sok különleges és szép határidőnaplót.

Mivel az időbeosztás nagyban elősegíti a hatékonyságot, az eredményességnél pedig nincs motiválóbb, ezért szeretnék megosztani néhány tippet, ami nem csak Effemine-lányként, de elfoglalt egyetemistaként is hasznos lehet:

 

Tervezz!
A bejegyzés cí­me ugyan elcsépeltnek hangozhat, de az új év és félév adta friss kezdet remek alkalom arra, hogy egy bögre tea vagy kávé mellett végiggondoljuk, hogy milyen terveink vannak a jövőre nézve, illetve, hogy milyen téren szeretnénk fejlődni. Ez nem jelenti azt, hogy ki kell fordulnunk önmagunkból, vagy gyökeres életmódváltást kellene eszközölnünk. Néhány post-itre vagy a határidőnapló elejébe felí­rt irányelv is nagyon hasznos. Annyi minden van az ember fejében, hogy néha jól esik átfutni a régen í­rt jegyzeteket, vagy újakat í­rni saját magamnak.

Ne csak í­rd, csináld is!
A fent emlí­tett listák jó, ha a szemünk előtt vannak, azonban végrehajtani őket nem minidig könnyű. Sokat segí­t, ha van, ami motivál. Motivációt nagyon sokféle helyről merí­thetünk. Az alapvető belső motiváció olykor kevés: ilyenkor fordulhatunk egy külső forráshoz. Legyen az egy barát vagy családtag, esetleg filmek, könyvek, közösségi oldalak. Illetve a Pinteresten szép, ötletes és motiváló grafikusmunkákra lehet bukkanni, amik háttérképnek készülnek telefonra vagy számí­tógépre. Hol máshol lelhetnénk némi vidám emlékeztetőre, mint azokon az eszközökön, amiket naponta használunk? Sokaknak segí­tenek az idézetek vagy motivációval foglalkozó profilok. Viszont egy-egy sikeres, izgalmas vagy bátor vállalkozásokkal teli életrajznál nincs motiválóbb. ezért szeretem a Sikeres élettörténetek előadásokat is, amiket az Effemine szervez. Olyan inspiráló emberek történeteit ismerhetem meg, akikkel egyébként nem biztos, hogy lenne alkalmam találkozni és beszélgetni.

Végül néhány hasznos gyakorlati tipp a terveink felvázolásának gyakorlati megvalósí­táshoz:
Két éve kezdtem el tudatosan beosztani az időmet. A listák gyártása és a határidőnaplóm nagyban segí­t rendszerezni a teendőimet és a gondolataimat is. Még én is tanulom a tudatos időbeosztást és előre tervezést, de rengeteg ötletet végigböngésztem a neten, amiket teszteltem is a gyakorlatban:

  • Nem muszáj csak egy előrenyomtatott határidőnaplót vagy csak Bullet Journalt vagy Filofaxot használnod. Merd ötvözni a különböző technikák számodra előnyös tulajdonságait! Például a Bullet Journal jelölései nagyon jól működnek előrenyomtatott naplóban is.
  • Fontosak a szí­nek és sokat segíthetnek, de kalkuláld bele, hogy ha sebtében felírsz valamit, azt nem mindig tudod azonnal úgy szí­nezni, ahogy szeretnéd, ha nincs nálad épp a megfelelő filc.
  • Ha időd és kedved is van, csinosí­tsd a saját ízlésed szerint a lapokat, de ezt ne érezd kötelezettségnek!
  • Ha már itt tartunk: Pinteresten gyönyörűen dí­szí­tett füzeteket találsz, de semmiképp se csüggedj, ha a tied nem olyan tökéletes!
  • Ne félj egyszerre több füzetet vagy határidőt használni! Én például egy kicsi, könnyű határidőnaplót használok a gyorsan felí­randó időpontoknak, és egy nagyobb, esztétikusabbat a terveknek, inspirációnak, de ebbe a kis füzetbe felírtakat is átvezetem, mivel a kicsi praktikusabb a mindennapok során, ugyanakkor a nagyban minden másnak is jut hely.
  • Néhány post-it a füzeted vagy naplód hátuljába ragasztva nagyon hasznos, ha új ötleted támadna, amihez némi plusz helyre van szükség.
  • Ugyaní­gy egy beragasztott borí­tékba szórólapok, névjegykártyák gyűjthetőek.

+ Tipp: Érdemes  felí­rnod, hogy 2018. február 13-án  a Budapesti Corvinus Egyetemen Infóestet tartunk, ahol sok információt tudhatsz meg arról, hogy miért is érdemes csatlakozni hozzánk, és hogy ezt miként tudod megtenni.

Készí­tette: Lampert Kitti

Képek: Katona Fanni

About the author: MunkacsiKincso

Szólj hozzá!

Az email címed nem hozzuk nyilvánosságra.